Trivselkväll för att fira Framnäs 100 år på Fäudden lördagen 2 oktober 2010

Trivselkvällen hade varit ett samtalsämne bland många i närmare en månad. 50-tals modet hade vållat en del trevligt huvudbry då de flesta av gästerna inte själva upplevt 50-talet. Hurdant mode, vilken frisyr, vilken stil på makeup och andra nödvändigheter behövde planeras noga. Så kom lördagen med strålande solsken och hög klar luft, en vacker dag att samlas till festligheter.
Gästerna anlände vid utsatt tid kl 18 och hälsades välkomna av undertecknad och serverades en välkomstskål. Gästerna fick söka sig en plats vid de vackert dekorerade borden och kunde roa sig vid lotteriet. När så alla bänkat sig tog undertecknad till orda och hälsade alla gäster hjärtligt välkomna och utbringade en skål för Framnäs husets gångna 100 år med en önskan om minst lika många kommande år. De sent anlända gästerna Agda och Berta (sekreterare Tove Dahlén och rektor Malin Eriksson i rollerna) avbröt talet och trodde att det samlats till Zumba då så många bilar stod parkerade utanför. Damerna diskuterade ett och annat till publikens förtjusning, bland annat Facebook förklarades och missförstods. När damerna avlägsnade sig kunde undertecknad åter ta till orda med ett kort referat om husets historia.
Så uppvaktades huset Framnäs och föreningen av rektor Malin Eriksson med en tavla föreställande Framnäs före renoveringen och tillbyggnaden 1968, dock målat gult vilket förvånade många. Konstnären antas vara Ingeborg ”Boggi” Liljelund (f.1907?). Direktör Johan Broos från Andelsbanken uppvaktade med en fylld spargris då gåvorna önskats i euro och cent. Regina Pettersson företrädde föreningen Festingarna och uppvaktade med en blombukett samt en inbetald slant på föreningens konto. Tidigare ordförande Yngve Lindqvist som allt jämt är mycket aktiv uttryckte sin glädje över huset och föreningen och lovade fortsättningsvis bistå föreningen och teaterproduktionerna med kulissmaterial.
Maten serverades vid stående bord och bestod av kokt potatis, grisinnerfilé med pepparsås, grönsallad, couscoussallad med hembakt bröd med kryddsmör. Många var de nöjda komplimangerna och många var det som fyllde sin tallrik på nytt. För maten ansvarade Minna Correa de Mora med kocken Carola Mickelsson som hade sin man Rene samt delar av föreningens styrelse till sin hjälp. När maten var avnjuten ledde styrelsemedlem Felicia Bredenberg en frågesport var lagen bestod av de olika borden. Mer och mindre svåra frågor om huset och 50-talet gav gästerna skäl att gnugga geniknölarna. (se bilaga) Sturska utrop hördes från borden och en del försök att finna svar på frågorna väckte munterhet bland gästerna. När svaren korrigerats och en vinnare kunnats utses delades priset i form av chips och dipp ut till de andra bordens besvikelse. Priset ansågs dock vara mycket fyndigt. Så blev det dags för det efterlängtade kaffet med god gräddkaka därtill. Kakorna hade sekreterare Dahlén skickligt förfärdigat trots vissa tekniska problem.
Efter kaffet utsågs kvällens kung och drottning. Drottning Lisbet Karlsson och kung Peter Nordqvist uppmanades inleda den första valsen men torde inte ha följt uppmaningen. Därpå återkom damerna Agda och Berta. Diverse krämpor som kommer med åldern samt fynd av ”kordonger” i Framnäs skogen avklarades innan de presenterade orkestern Suitcase samt dess medlemmar Vekke Mäki, Tina Pettersson-Mäki, Nalle Öhman och Jim Karlsson. Till ljuva toner från 50-talet och andra årtionden tråddes dansen för att senare avbrytas för den lekfulla tävlingen att kasta slant mot flaskan. Leken inleddes ivrigt och lättsamt men avslutades med högljudd dispyt om regler och vinnare då inte reglerna klart uttalats eller avgörande domare utsetts. Vinnaren kunde dock senare utses till Bror Gunnar Karlsson och flaskan överräcktes. Dansen återupptogs och festen fortsatte till 01.30 då orkestern lade ner sina instrument och åkte hem. De sista gästerna lämnade motsträvigt Framnäs som sig bör då festen varit lyckad.
Stämningen var under kvällen god och trivseln påtaglig. Deltagarantalet beräknades till ca 80 personer. Redan på festen ställdes frågan om det är 60-talet som gäller nästa år? Det är en fråga föreningen noga skall begrunda.

Nagu den 4 oktober 2010
Janette Lagerroos
Ordförande för Nagu Ungdomsförening r.f.